Veiligheid op het water

Als je geheel veilig te water wilt gaan is het altijd verstandig om het een en ander qua veiligheid aan boord te hebben. Sowieso is het aan te raden om altijd kaarten van de gebieden die je aandoet aan boord te hebben, daarnaast zijn er verschillende voorwerpen zoals reddingsboeien, een EHBO koffer, een alarmpistool en reddingsvesten die elk schip of vaartuig aan boord zou moeten hebben.zwemmen
Naast de materiele spullen is ook enige kennis niet onverstandig. Wanneer men met een groep mensen uitvaart is het altijd handig om iemand aan boord te hebben die enige kennis heeft op het gebied van EHBO. Het kan zijn dat er iemand aan boord is die toevallig een EHBO training heeft gevolgd op het werk. Deze kennis kan in noodsituaties altijd van pas komen. Iemand met een EHBO diploma heeft kennis op het gebied van medische handelingen, variërend van het aanbrengen van een pleister tot het herkennen van een beroerte. Vaak weten mensen met een EHBO diploma ook hoe ze met een AED moeten omgaan. Een Automatische Externe Defibrillator is een apparaat dat levens kan redden bij hartritmestoornissen.
Naast EHBO is het natuurlijk ook belangrijk dat er mensen aan boord zijn die goed kunnen zwemmen. Het kan altijd gebeuren dat er iemand overboord slaat, of het schip ten zinken komt. In zulke gevallen is het noodzakelijk dat er iemand is die goed kan (reddings) zwemmen om eventueel personen uit het water te halen.