Vanaf 2012 alleen Nederlands en Engels als voertaal op de Westerschelde

Het zal vanaf januari 2012 voor de binnenvaart en scheepvaart op de Westerschelde niet meer mogelijk zijn om deze wateren te betreden zonder kennis van de Engelse of Nederlandse taal. Met het inhuren van een vertaalbureau Engels Nederlands komen de schippers er niet, ze zullen de taal echt zelf moeten beheersen.  Er gebeuren namelijk heel wat ongelukken als gevolg van miscommunicatie.
Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer in het Scheldegebied zal daarom vanaf 1 januari 2012 strafrechtelijk gaan optreden tegen schepen waarvan de bemanning geen Nederlands of Engels spreekt. Bij overtreding zal er een proces-verbaal  opgemaakt worden.
Sinds 1991 heeft men in dit gebied al doorgevoerd dat de voertaal Engels of Nederland moet zijn, de afgelopen jaren is daar echter weinig aandacht aan besteed, waar overtreders vaak met een waarschuwing weg kwamen. Omdat het steeds drukker op de Nederlandse wateren wordt en er ook regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan door miscommunicatie wil men nu de regels aanscherpen. De aankomende maanden zullen schippers die geen Engels of Nederlands spreken nog een waarschuwing krijgen, maar vanaf 1 januari 2012 zal me de wet echt gaan handhaven.
De afgelopen tijd hebben voornamelijk veel Oost-Europese talen voor verwarring gezorgd op de Westerschelde. Doordat niemand talen zoals Pools of Tsjechisch spreekt kan er niemand goede afspraken maken met schippers uit deze landen.
In de meeste gebieden in Nederland geld echter naast Nederlands, Duits als tweede officiele taal voor de binnenvaart. Op de Westerschelde is echter gekozen voor Engels omdat hier ook de zeevaart een grote rol speelt, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van de internationale voertaal Engels. Ook schippers die alleen Frans of Duits beheersen zullen worden bestraft.